• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Ik wil scheiden: Hoe gaat het echtscheidingsproces in zijn werk?

Ik wil scheiden: Hoe gaat het echtscheidingsproces in zijn werk?

Ik wil scheiden: Hoe gaat het echtscheidingsproces in zijn werk?

Plaats direct je vraag

Het begin van een echtscheiding

Het zetten van de eerste stap bij scheiden is vaak het lastigst. Dit is begrijpelijk, omdat het natuurlijk iets is wat je niet verwacht als je gaat trouwen. Zeker als er kinderen in het spel zijn heeft een scheiding enorme impact. Dit leidt er vaak toe dat mensen een scheiding willen vermijden of uitstellen. Toch is het vaak de enige optie en kan het voelen als een bevrijding als alles achter de rug is.

Maar hoe wordt het scheidingsproces dan gestart? Logischerwijs begint het met het inlichten van je partner. Daarna moet men proberen onderling afspraken te maken over verschillende onderwerpen in het echtscheidingsconvenant. Denk bijvoorbeeld aan afspraken rondom eventuele kinderen. Hier hoort het vaststellen van kinderalimentatie en het opstellen van een ouderschapsplan bij. Maar ook: wat gebeurt er met de woning en met de gezamenlijke spullen? Als er een pensioensregeling is en er schulden zijn moeten ook die zaken worden verdeeld. Wanneer er bij het trouwen huwelijkse voorwaarden zijn afgesproken, staan daar afspraken in die gelding krijgen na de scheiding.

Dit is slechts een greep uit de onderwerpen die voorbij komen bij een echtscheiding. Omdat er zoveel afgesproken dient te worden, komt het regelmatig voor dat de betrokkenen over bepaalde aspecten het niet eens worden. In die gevallen is er externe hulp nodig om tot afspraken te komen.

Hoe een mediator kan helpen bij echtscheiding

Wanneer men er niet uitkomt, is het verstandig om een mediator aan te wijzen die daarbij gaat helpen. Bij mediation gaat een onafhankelijke derde samen met de partijen om de tafel gaat om tot een oplossing te komen. De mediator behartigt dus niet de belangen van een partij, maar die van beiden. Het uiteindelijke doel is om tot een oplossing te komen waarmee allebei de voormalige partners tevreden zijn.

Voor mediation is het belangrijk dat het voor de partijen nog wel mogelijk is om met elkaar in gesprek te gaan. Men moet bepaalde concessies doen om er met elkaar uit te kunnen komen. Wanneer men daartoe bereid is, kan mediation vele voordelen bieden. De belangrijkste is dat de kosten aanzienlijk lager zijn dan die van een advocaat en dat het wat sneller gaat. Tevens is de kans op escalerende conflicten kleiner dan wanneer men recht tegenover elkaar staat met advocaten. Nadeel is daarentegen dat een mediator geen beslissingen kan afdwingen. Dat maakt de kans vrij groot dat men uiteindelijk tóch op zoek moet naar een advocaat.

Voorbeeld mediation bij echtscheiding

Mandy en Job hebben besloten dat ze gaan scheiden. Over de meeste dingen zijn ze het eens, zo hebben ze al een ouderschapsregeling opgesteld. Toch bestaat er geen overeenstemming over wie het huis krijgt dat ze samen hebben gekocht. Hiervoor besluiten ze naar een mediator te gaan. Deze is uiteindelijk tot een creatieve regeling gekomen, waarbij degene die het huis niet krijgt meer gecompenseerd wordt en daardoor een mooie andere woning kan regelen.

Advocaatzoeken.nl staat in contact met vele mediators die gespecialiseerd zijn in echtscheidingen. Wij kunnen je daarom snel koppelen aan een mediator als je samen met je (ex-)partner besluit die stap te nemen.

Wanneer een advocaat in het spel komt                 

Komen jullie er ook met een mediator niet uit of stemt een van de partijen niet in met mediation? Dan zal men toch een advocaat in de arm moeten nemen om afspraken vast te leggen. In dat geval kiezen allebei de partijen een advocaat, die dan ook echt alleen voor de belangen van die partijen opkomt. Vaak zien we ook dat een van de (ex-)partners al voor overleg een advocaat in heeft geschakeld. Voor de tegenpartij is het dan ook erg verstandig om een advocaat te zoeken.

Hoe dan ook, het instellen van een advocaat is in een echtscheidingszaak onvermijdelijk. Wanneer men scheiding aanvraagt bij de rechter, is een advocaat namelijk verplicht. Als de partijen samen afspraken hebben kunnen maken via bijvoorbeeld mediation, kunnen ze een gezamenlijke advocaat aanwijzen. Is dat niet gelukt? Dan gaat ieder met een eigen advocaat naar de rechter. Er is dan een advocaat die een verzoekschrift tot echtscheiding indient, waarop de andere advocaat kan reageren.

Heb je een advocaat nodig bij een echtscheiding? Dan ben je bij advocaatzoeken.nl aan het juiste adres. Wij hebben een grote hoeveelheid aan familierechtadvocaten in ons bestand die jou kunnen helpen bij het behartigen van jouw belangen.

De echtscheidingsprocedure bij de rechter

Een scheiding moet in alle gevallen door een rechter worden uitgesproken. Hiervoor is een aanvraag via een verzoekschrift nodig. De advocaat zal deze moeten indienen bij de bevoegde rechtbank. Als de (ex-)partners tegenover elkaar staan en er twee advocaten bij betrokken zijn, zal er een zitting plaatsvinden. Bij deze zitting stelt de rechter vragen over de situatie. Na die zitting maakt de rechter de echtscheiding officieel. Tevens beslist hij of zij over de zaken waar partijen het onderling niet over eens konden worden. De rechter kan bijvoorbeeld bepalen hoe de omgang met de kinderen wordt verdeeld of welke alimentatieverplichtingen er gaan gelden.

Dat een partij het niet helemaal eens is met wat de rechter beslist is haast onvermijdelijk. In dat geval kan er hoger beroep ingesteld worden. Ook hiervoor is het verplicht om je te laten bijstaan door een advocaat. De termijn voor het instellen van hoger beroep is drie maanden.

Het echtscheidingsproces eindigt volledig, wanneer de echtscheiding wordt ingeschreven in het register van de burgerlijke stand. Dit kan een advocaat doen op het moment dat de termijn voor het instellen van hoger beroep verstreken is.

Alimentatie en andere zaken bij een scheiding met kinderen

Het is een van de grootste zorgen die gepaard gaat met het proces van een echtscheiding: hoe zit het met vragen rondom ouderschap wat gaat er met de kinderen gebeuren? Ook vragen mensen zich af wie er alimentatieplichtig is en hoe hoog dat bedrag gaat zijn.

Allereerst moeten scheidende ouders een ouderschapsplan opstellen. Hierin staan allerlei afspraken over wat er met de kinderen na de scheiding gaat gebeuren. Een omgangsregeling is hier onderdeel van. In de omgangsregeling staat onder andere waar de kinderen officieel gaan wonen en waar ze welke dagen van de week zijn. Hierin kan ook het co-ouderschap worden vastgelegd bijvoorbeeld. In het ouderschapsplan staan voor de rest ook afspraken over school, sport of medische hulp.

Een belangrijk deel van het ouderschapsplan is de afspraken die worden gemaakt over kinderalimentatie. Bij de meeste scheidingen wordt dit vastgelegd, omdat beide ouders verplicht zijn om financieel bij te dragen aan de kinderen. Wil je weten hoeveel alimentatie je ongeveer moet gaan betalen of kan ontvangen? Hiervoor kan de overheidsinstantie LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbeilagen) een berekening maken.

Naast kinderalimentatie moet in sommige gevallen ook nog partneralimentatie betaald worden. Hiervan is sprake als de ene (ex-)partner veel meer inkomen had dan de ander. Partneralimentatie is dan bedoeld om degene met minder inkomen te ondersteunen met het zijn of haar levensonderhoud.

Een mediator kan helpen om een ouderschapsplan op te stellen, met daarin de alimentatieafspraken. Wanneer dat niet lukt kan een rechter bepalen hoe het ouderschapsplan eruit komt te zien.

Wat kost een scheiding en hoe lang duurt het?

Het ligt aan de complexiteit van de scheidingszaak hoe veel het hele proces gaat kosten. Het is natuurlijk een stuk goedkoper wanneer beide partijen het over alles eens zijn. Zoals gezegd is dit in de meeste gevallen niet zo. Wanneer er voor een zaak maar slechts één mediator of advocaat nodig is, zijn de kosten logischerwijs een stuk lager dan in het geval dat er twee advocaten nodig zijn. De advocaatkosten kun je proberen te beperken door de advocaat te gebruiken voor puur juridische hulp, en niet als iemand om bij te luchten met lange verhalen. Andere gerechtelijke kosten staan overigens vast, zoals de griffiekosten.

Ook voor de duur van een scheiding spreekt het antwoord voor zich: het ligt aan de omstandigheden van de scheiding. Hoe meer meningsverschillen er zijn, hoe langer het proces gaat duren. Wel valt te zeggen dat een mediator ongeveer tien tot vijftien uur (verspreid over meerdere weken) met een echtscheiding bezig is.

Hoe werkt een scheiding van tafel en bed?

Bij een scheiding van tafel en bed blijven de partners officieel nog getrouwd, maar gaan ze wel uit elkaar. Voor de rest moet er hetzelfde geregeld worden als bij een volwaardige scheiding. Dit betekent dat er eventueel een ouderschapsregeling getroffen moet worden en dat de goederen verdeeld moeten worden. Net als bij een gewone scheiding, kan alleen een rechter een scheiding van tafel en bed uitspreken en is een advocaat verplicht.

Waarom zou je dan kiezen voor een scheiding van tafel en bed en niet gewoon voor een normale echtscheiding? Soms zien mensen het als een soort van pauze in hun relatie of als een proefscheiding. Tevens kan het wat financiële voordelen bieden. Ook komt het voor dat scheiden van het geloof niet mag, waardoor er gekozen wordt voor een scheiding van tafel en bed. Willen de betrokkenen toch weer bij getrouwd zijn? Dan kan een scheiding van tafel en bed ongedaan gemaakt worden.

Een groot nadeel aan een zodanige scheiding is dat er maar liefst drie jaar gewacht moet worden als een van de partijen een volledige echtscheiding wil. Dit kan erg vervelend zijn als je bijvoorbeeld wil hertrouwen. Als beiden het erover eens zijn dat scheiden toch beter is, kan dat ook eerder.

Zoek een advocaat wanneer je gaat scheiden

Het moge duidelijk zijn: scheiden is een ingewikkeld proces met veel impact. Een advocaat kan je helpen het overzicht te behouden. Wanneer jullie er samen uitkomen, hoeven jullie maar een advocaat aan te stellen. Lukt dat niet? Dan hebben jullie er twee nodig. In beide gevallen kunnen wij je koppelen aan ervaren familierechtadvocaten. Zo zorg je bijvoorbeeld dat jij de alimentatie ontvangt waar je recht op hebt of dat je je woning niet kwijtraakt aan je ex-partner. Neem contact met ons op en wij zorgen dat je binnen een dag een passende advocaat hebt.

Plaats direct je vraag