• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Tweedehands auto snel kapot? Je hebt recht op garantie!

Tweedehands auto snel kapot? Je hebt recht op garantie!

Garantie tweedehands auto

Lees ook: Alles wat verkopers je niet vertellen

Kat in de zak

Heb jij een mooie tweedehands auto gekocht met het plan er nog vele jaren in te rijden? Dan is het niet de bedoeling dat je auto er na een paar maanden al mee ophoudt. Zeker als je jouw tweedehands auto gekocht hebt bij een bedrijf, is het niet de bedoeling dat je een auto koopt die achteraf allerlei gebreken blijkt te hebben. Een bedrijf, maar ook een consument, hoort je hiervan op de hoogte te stellen. Gelukkig biedt de wet hier oplossingen voor.

Gratis reparatiemogelijkheid

Allereerst heb je als je een nieuwe auto koopt recht op zo’n twee tot drie jaar fabrieksgarantie. Fabrieksgarantie houdt in dat jij, bij normaal gebruik van de auto, bij het ontstaan van gebreken aan de auto recht hebt op gratis reparatie. Fabrieksgarantie is niet iets dat stopt op het moment dat de auto een nieuwe eigenaar heeft, maar blijft onderdeel van de auto totdat de termijn verstreken is. Heb jij een tweedehands auto gekocht die nog niet deze leeftijd heeft bereikt? Dan heb jij nog recht op fabrieksgarantie. Je kunt dan contact opnemen met de fabrikant van jouw auto en de fabrikant zal dan het gebrek gratis moeten verhelpen. Weigert de fabrikant dit omdat de fabrikant meent dat de fabrieksgarantie al verlopen is, of omdat jij de auto niet normaal gebruikt hebt? Een advocaat kan jou helpen je geld terug te vorderen of een reparatie te eisen van de fabrikant. Wanneer de fabrieksgarantie toch al een enkele maand verlopen is kan een advocaat er ook met de juiste argumenten voor zorgen dat ook jouw gebrek nog onder de fabrieksgarantie valt.

6 maanden termijn

Naast de fabrieksgarantie heb je, afhankelijk van de leeftijd en het aankoopbedrag van de auto, bij de aankoop van een tweedehands auto recht op een aantal maanden wettelijke garantie. De koop van een tweedehands auto valt onder de wet ‘Verkoop en garanties voor consumentengoederen’. Op basis van deze wet heeft de auto een wettelijke garantie van 6 maanden. De verkoper is verplicht jou een product te leveren dat voldoet aan de eisen van normaal gebruik. Heeft het product gebreken, dan is je verkoper verplicht dit aan jou te melden.

Inspector Gadget

Om gebruik te kunnen maken van deze wettelijke garantie is wel vereist dat jij een redelijk onderzoek hebt gedaan naar de mogelijke gebreken van de auto. Hierbij geldt wel: je bent een consument en geen deskundige op het gebied van auto’s. Om aanspraak te kunnen maken op de garantie hoef je daarom geen verstand te hebben van auto’s. Je moet met de blik en de kennis van een consument de auto onderzoeken, dit door bijvoorbeeld een testrit te maken.

Elke gek z’n gebrek

Heeft de auto een gebrek, dan hoef jij tijdens de garantieperiode alleen maar aan te tonen dat er iets kapot is. De verkoper moet dit dan repareren, tenzij de verkoper kan aantonen dat je de auto kapot hebt gemaakt door verkeerd gebruik van de auto. Om gebruik te maken van je garantie moet je de verkoper wel in de gelegenheid bieden de auto te repareren. Ga je zonder overleg naar een andere monteur, dan hoeft de verkoper deze kosten niet te vergoeden.

Lees ook: Auto in de prak gereden tijdens de testrit? Dit moet je doen!/De kosten zijn voor de verkoper

Handjeklap

Wanneer je je auto koopt van een particulier, geldt niet het normale consumentenrecht en heb je dus niet op basis van de wet ‘Verkoop en garanties voor consumentengoederen’ recht op vergoeding van de koop of reparatieprijs. Wat moet je nu met je kapotte en veel te dure auto? Wanneer jij het idee hebt dat de verkoper op de hoogte was van het gebrek en jou bij de verkoop van de auto dit niet heeft gemeld, dan is er sprake van oplichting. Een advocaat kan tezamen met jou contact opnemen met de verkopende partij en het geld terugeisen via aangetekende brieven. Weigert de verkoper? Dan kan jouw advocaat voor jou een procedure bij de rechter starten tegen de verkoper van de auto. Op deze manier kun jij dan je geld terugkrijgen. Valt de leeftijd van de auto nog onder de termijn voor de fabrieksgarantie? In dat geval heb je geluk want dan geldt dat jij, ook wanneer je de auto van een particulier hebt gekocht, recht hebt op gratis reparatie van de fabrikant.

Onze tip: koop je auto dus altijd bij een autozaak, dan heb jij altijd recht op garantie. Heb je jouw auto toch bij een particulier gekocht? Een goede advocaat kan ervoor zorgen dat jij je geld toch terugkrijgt of je reparatie vergoed krijgt.

Heb jij de kat in de zak gekocht en is je tweedehands auto er na een paar maanden al mee opgehouden? Via ons kun je een advocaat gespecialiseerd in het consumentenrecht in de arm nemen die ervoor zorgt dat jij je kosten vergoed krijgt.

Klik hier voor gespecialiseerde advocaat. »»