Vaststellen
Wanneer je ontslag neemt, ontslagen wordt of ontslagen wordt met wederzijds goedvinden sluit je met je werkgever een vaststellingsovereenkomst waarin je afspraken maakt omtrent het ontslag. Hierin wordt ook de ontslagvergoeding opgenomen. Vaak zet een werkgever in de vaststellingsovereenkomst een clausule waarin opgenomen staat dat je nog geen uitzicht hebt op een nieuwe baan. Dit heeft vaak te maken met de hoogte van je ontslagvergoeding. De ontslagvergoeding dient ertoe om jou te kunnen onderhouden in de toekomstige tijd waarin je geen baan hebt. Wanneer je op zeer korte termijn een andere baan zou hebben zou een flinke ontslagvergoeding niet op zijn plaats zijn.
Zwijgen is goud waard
Je zou natuurlijk kunnen verzwijgen dat je een nieuwe baan hebt, maar dat zorgt voor nog meer problemen. Wanneer je namelijk een vergelijkbare clausule in je vaststellingsovereenkomst hebt staan en je hebt verzwegen dat je kans op een nieuwe baan hebt, hoeft je baas je geen ontslagvergoding te betalen. Wanneer je in zo’n geval eerlijk zou zijn, heb je nog recht op ontslagvergoeding – alleen dan een lager bedrag.
Pinokkio
Wanneer je oude baas op de man af vraagt of je een nieuwe baan hebt, moet je eerlijk zijn. Wanneer je verklaart dat je geen nieuwe baan hebt, ben je namelijk aan het liegen ten tijde van het sluiten van de vaststellingsovereenkomst. De overeenkomst is dan gesloten onder valse voorwendselen en je baas heeft dan de bevoegdheid de overeenkomst te vernietigen op grond van dwaling en bedrog.
Mededelingsplicht
Wanneer een dergelijke clausule staat opgenomen in je vaststellingsovereenkomst heb je een mededelingsplicht. De mededelingsplicht betekent hier echter alleen dat je moet aangeven dat je kans op een nieuwe baan hebt. Je hoeft niet aan te geven in welke fase van de sollicitaties je zit, wanneer je baas hier niet naar vraagt. Wanneer blijkt dat je ver in de sollicitaties zit en alleen nog maar over je arbeidsvoorwaarden hoeft te praten, kan je werkgever niet aangeven dat hier sprake is van bedrog. Doet je werkgever dit wel? Een advocaat kan je bijstaan in de procedure tegen je werkgever.
Money money money
Conclusie? Wanneer je werkgever vraagt over je baan, moet je antwoord geven op zijn vragen. Vraagt je werkgever hoe ver je bent in de onderhandelingen over een nieuwe baan, dan moet je dit helaas aangeven. Je hoeft daarom echter niet akkoord te gaan met een extreem lage ontslagvergoeding. Wanneer je ontslagen wordt heb je namelijk sowieso recht op een transitievergoeding en vaak daarbovenop nog een ontslagvergoeding. Wil je weten hoe je daarbovenop nog het maximale uit je ontslag haalt? Lees dan: Ontslagen of ontslag aanstaande? Zo haal je er het maximale uit voor jezelf!
Ontneemt je baas je ontslagvergoeding omdat je al uitzicht had op je nieuwe baan? Een advocaat gespecialiseerd in het Arbeidsrecht en het Ontslagrecht kan je bijstaan in een procedure tegen je baas.