• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Ontslag en transitievergoeding

Ontslag en transitievergoeding

Ontslag krijgen is in veruit de meeste gevallen zeer onprettig. Vaak is er sprake van een ernstig verstoorde arbeidsrelatie en willen zowel de werknemer als de werkgever zo snel mogelijk van de situatie af.

Een van de belangrijkste zaken die dan moet worden afgehandeld is de ontslagvergoeding. Denk je dat je recht hebt op een ontslagvergoeding? 

Advocaat Ontslag En Transitievergoeding

Plaats direct je vraag

Transitievergoeding

Als je bent ontslagen na 1 januari 2020, kan je de hoogte van je transitievergoeding berekenen via de rekenhulp transitievergoeding. Als je bent ontslagen voor 1 januari 2020, kan je gebruik maken van de tool transitievergoeding voor werknemers.

ABC-formule

Wanneer een ontslag vroeger een zaak voor de kantonrechter werd, dan werd de hoogte van de vergoeding bepaald door de zogenaamde ABC-formule. Dit staat voor: 

A: het salaris
B: het aantal dienstjaren
C: de correctiefactor. De hoogte van de correctiefactor werd bepaald door de kantonrechter. Hij beoordeelde in hoeverre de schuld van het ontslag bij de werkgever dan wel de werknemer lag. Wanneer de rechter de schuld bij de werkgever vond liggen, werd de correctiefactor hoger dan 1. In het geval de werknemer schuld had, werd de factor lager dan 1.

Het totaal bedrag van het maandsalaris vermenigvuldigt met het aantal dienstjaren werd met deze correctiefactor vermenigvuldigd.

Voorbeeld
Jan heeft 12 jaar voor een bedrijf gewerkt en verdiende daar 2200 euro. De rechter vindt dat het bedrijf waar Jan werk schuldig is aan zijn ontslag. De correctiefactor wordt bepaald op 1,2 . Het bedrag wat Jan krijgt is 2200 (A) x 12 (B) x 1,2 (C) = 31680 euro.

Stel nu dat de rechter vindt dat Jan verkeerd zit en de correctiefactor wordt bepaald op 0,8. De ontslagvergoeding wordt in dit geval: 2200 (A) x 12 (B) x 0,8 (C)= 21120 euro.

Plaats direct je vraag