• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Oplichting

Oplichting

Oplichting via internet komt helaas regelmatig voor. Als je bent opgelicht wilt je natuurlijk zo snel mogelijk je geld terug. Onderstaand artikel beschrijft hoe je je geld terug kan krijgen en welke hulp je daarbij kan gebruiken.

Heb jij een vraag over geldoplichting die je wil stellen aan één van onze advocaten? Of ben jij het slachtoffer geworden van internetoplichting en wil je direct een advocaat inschakelen?

Plaats direct je vraag

Advocaat Oplichting

Wat moet ik doen als ik ben opgelicht?

Om te beginnen is het zeer verstandig om zo snel mogelijk aangifte te doen bij de politie. Dit kan zowel online als op een politiebureau. De politie kan ervoor kiezen om een onderzoek in te stellen naar de oplichting. In de praktijk kiest de politie ervoor om onderzoek te doen als er meerdere personen door dezelfde oplichter zijn opgelicht of als er duidelijke aanwijzingen zijn wie de oplichter is. Als het Openbaar Ministerie besluit om de oplichter te vervolgen, kan je aanspraak maken op schadevergoeding. Dit kan door middel van een zogenoemd voegingsformulier. Dit formulier moet je zo volledig mogelijk invullen. Zorg dat je bij onduidelijkheden of twijfels een advocaat inschakelt.

Voorbeeld
Bart is opgelicht via internet. Hij wil graag zijn geld terugkrijgen. Daarom doet hij online aangifte bij de politie. Dit betekent dat hij de schade vergoed kan krijgen op het moment dat de zaak voor de rechter komt.

Wat voor een verschillende oplichtingspraktijken zijn er?

Er zijn vele verschillende oplichtingspraktijken. Hieronder worden een aantal voorbeelden gegeven

Voorbeeld
Bram uit Den Haag koopt een telefoon via Marktplaats. Hij spreekt met de verkoper af dat hij eerst betaald en dat de telefoon met pakketpost naar hem wordt verzonden. Bram betaalt het bedrag netjes, maar de levering van de telefoon blijft uit. Ook is het account van de verkoper plotseling verwijderd.

Voorbeeld
Kat BV uit Spijkenisse koopt en verkoopt kattenvoer. Ze krijgen meerdere facturen binnen van een bedrijf dat zegt kattenvoer aan hen te hebben verkocht én geleverd. Kat BV heeft deze facturen inderdaad betaald, maar het bedrijf komt er later achter dat er niets is geleverd en dat Kat BV niet het enige bedrijf dat is opgelicht.

Voorbeeld
De “babbeltruc”. Bij het huis van Vincent wordt aangebeld door iemand die claimt een reparateur te zijn. Terwijl Vincent wordt beziggehouden door “de reparateur”, glipt de handlanger van de reparateur naar binnen om zijn slag te slaan.

Voorbeeld
Van flessentrekkerij is sprake als iemand de gewoonte heeft om gebruik te maken van goederen of diensten zonder daarvoor te betalen. Een voorbeeld hiervan is tanken zonder te betalen.

Wat is het landelijk meldpunt internetoplichting?

Het landelijk meldpunt internetoplichting is een online meldpunt van de politie waar je aangifte kan doen van internetoplichting en waar tips staan om internetoplichting te voorkomen. Ook kan je de verkoper vooraf controleren via de checkfunctie op de site.

Ik ben slachtoffer van oplichting via het internet en ik wil mijn geld terug, kan dat?

In principe is het zo dat als je het geld zelf hebt overgemaakt, banken over het algemeen dit bedrag niet kunnen vergoeden of terugstorten. Als er zonder toestemming geld van je rekening is gehaald, dan kan je het geld echter wel terugkrijgen. De voorwaarden hiervoor verschillen echter per bank. Vraag dit dus goed na!

Waar kan een advocaat mij bij helpen?

Het is heel begrijpelijk dat je nadat je bent opgelicht zo snel mogelijk je geld terug wilt. Door middel van aangifte kan je aanspraak maken op een schadevergoeding. Je geld terugvorderen gaat echter via een civiele procedure. Een advocaat kan jou bijstaan voor, tijdens en na de procedure. Ook kan een advocaat inschatten of de procedure een reële kans van slagen heeft. Laat je daarom voor aanvang van de procedure goed informeren over de mogelijkheden. Zijn er voldoende aanknopingspunten voor een reële kans op succes? De advocaten van advocaatzoeken.nl kunnen daarbij helpen. Je plaatst je opdracht, ontvangt van verschillende advocaten een voorstel, je vergelijkt en kiest - voor een eerste, vrijblijvend contact - één advocaat uit. 

Plaats direct je vraag