• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Persoonlijke lening

Persoonlijke lening

De fundamentele eigenschap van geld (uit)lenen, is dat je het geld op een bepaald (afgesproken) moment weer wordt terugbetaald aan de oorspronkelijke bezitter van het geld. Sommige mensen lenen tegen rente.

Dit betekent dat het totaalbedrag inclusief een vergoeding voor het gebruik wordt terugbetaald. Rente kan een afgesproken bedrag zijn og een procentueel bedrag over bijvoorbeeld het openstaande bedrag. Je kan geld lenen aan een particulier, maar ook aan een bedrijf. In dit artikel wordt voornamelijk gefocust op persoonlijke leningen

Leg direct je vraag voor aan een advocaat

Advocaat Persoonlijke Lening

Ik heb aan een vriend geld geleend en ik krijg het niet terug, wat moet ik doen?

Een kleine geldlening tussen vrienden, familie of kennissen komt vaak voor. Een klein bedrag lenen geeft niet vaak problemen, maar als het om grotere bedragen gaat, kan een openstaande lening tussen u en uw relatie in komen te staan. Wat kan je doen als je geld hebt geleend en je krijgt het niet terug? Zorg ten eerste bij grote bedragen dat je de afspraken omtrent de geldlening op papier zet. Zo komen beiden partijen niet voor verrassingen te staan. Op het moment dat je relatie het geleende geld maar niet terugbetaald, is het verstandig om schriftelijk aan die persoon te laten weten dat je het geld terug wil. Zorg dat je daarbij een uiterlijke datum vermeld waarop je het geld terug wilt. Je kan deze brief ook samen met een advocaat opstellen. De andere partij weet dan dat jij de wanbetaling serieus neemt en dat je niet bang bent om serieuze stappen te ondernemen.

Voorbeeld
Maria uit Leeuwarden heeft €15.000,- geleend aan haar broer Frederik. Van tevoren hebben ze samen de afspraken op papier gezet. Frederik dient het geld voor januari 2019 terug te hebben betaald. Maria laat Frederik ook weten dat wanneer hij niet op tijd terugbetaald, zij een advocaat inschakelt.

Kan ik geld lenen zonder een overeenkomst te sluiten?

Ja, dat kan. Een persoonlijke lening kan zonder overeenkomst worden afgesloten. Je besluit zelf (in samenspraak met de persoon waaraan of waarvan je geld leent) of je een overeenkomst hiervoor opmaakt. Logischerwijs hoef je voor het uitlenen van €5 niet noodzakelijk een overeenkomst op te stellen. Als je hogere bedragen (uit)leent, kan het wel verstandig zijn om dit vast te leggen in een overeenkomst. In de overeenkomst kan je ook aanvullende afspraken opnemen: wanneer moet het geld uiterlijk worden terugbetaald? Moet er rente worden betaald over het bedrag, en zo ja hoeveel rente? Wat gebeurt er als het geld niet wordt terugbetaald?

Voorbeeld
Pieter staat in Vleuten in de supermarkt en komt zijn buurvrouw Anke tegen. Anke moet alleen wat fruit en groenten kopen, maar is haar pinpas vergeten. Pieter leent haar €10, zodat ze haar boodschappen kan afrekenen.

Voorbeeld
Frank is student in Twente. Zijn laptop is uit het niets gestopt met werken. Hij wil zo snel mogelijk een nieuwe laptop, maar op dit moment heeft hij niet het geld op zijn rekening om een nieuwe laptop aan te schaffen. Zijn ouders besluit om aan Frank het geld te lenen voor de nieuwe laptop. De vader van Frank zet samen met Frank op papier om welk bedrag het gaat, dat Frank geen rente hoeft te betalen en dat Frank in principe elke maand minstens €20 aan zijn vader terugbetaald.

Hoe stel ik een leningsovereenkomst op?

Op het moment dat je geld uitleent of geld van iemand leent, is het zeer verstandig om hiervoor een overeenkomst op te stellen (zie voor meer informatie contractenrecht – algemeen). Het kan gaan om een geldlening aan een vriend, maar het kan ook gaan om een complexe zakelijke lening bij een bank. Wat voor een lening overeenkomst je ook afsluit, zorg altijd dat je de afspraken goed op papier zet. Laat bij twijfel een advocaat naar de overeenkomst kijken. Dit kost geld, maar het kan ook veel geld schelen: de kosten van een geschil en een eventuele procedure bij de rechter kunnen erg lopen.

Kan ik overgemaakt geld terugvorderen?

Als je het geld zelf hebt overgemaakt via de bank, dan zullen banken dit geld over het algemeen niet terugstorten of vergoeden. Stel dat er zonder jouw toestemming geld van je rekening is afgeschreven, dan kan het zo zijn dat de bank dit geld wel terugstort. Elke bank heeft hier verschillende regels over, dus vraag dit altijd goed na bij je bank!

Voorbeeld
Bas uit Bussum heeft aan zijn vriend Mike €325 te leen gevraagd. Mike maakt het geld over naar de bankrekening van Bas. Mike bedenkt zich echter een dag later dat de nieuwe wasmachine die hij heeft aangeschaft, nog van zijn rekening moet worden afgeschreven. Hij komt nu geld te kort. Hij vraagt aan Bas het geld terug, maar Bas weigert het geld terug te storten. Mike neemt daarom contact op met zijn bank, in de hoop dat zij het geld kunnen terugstorten. Omdat Mike het geld zelf vrijwillig op de rekening van Bas heeft gestort, zal de bank dit geld waarschijnlijk niet terugstorten.

Waar kan een advocaat mij bij helpen bij een vraag met betrekking tot een persoonlijke lening?

Het kan hele vervelende situaties opleveren wanneer je geld dat je hebt uitgeleend, niet terugkrijgt. Zeker als de geldlening met een bekende (familie, vrienden) is, kan dit spanning opleveren in de relatie. Voordat je geld leent of uitleent, is het verstandig om samen met een advocaat afspraken met betrekking tot de geldlening op papier te zetten. Krijg je het geld vervolgens maar niet terug, dan kan een advocaat jou helpen met het opstellen van brieven om het geld terug te krijgen. Je wilt er het liefst onderling uitkomen, zonder tussenkomst van de rechter. Stel dat het echt uit de hand loopt, dan kan een advocaat samen met jou een civiele procedure voor de rechter starten. Een advocaat kan van te voren inschatten of het realistisch is om een procedure te voeren.

Persoonlijke lening en advocaat

Onze advocaten kunnen je bij al deze verschillende stappen bijstaan en helpen. Via onze site kan je makkelijk een advocaat vinden: je plaatst je opdracht op onze site, je ontvangt van verschillende advocaten een voorstel, je vergelijkt en kiest - voor een eerste, vrijblijvend contact - één advocaat uit.

Plaats direct je vraag

Wil je meer informatie over leningen en registratie van leningen? Neem dan een kijkje op de volgende pagina’s: