• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Geld

Geld

Ben je opgelicht of word je persoonlijke lening niet terugbetaald? Vind hier de advocaat die het beste bij je past. Hieronder meer informatie.

Heb jij een vraag over een geld en wil je die vraag stellen aan één van onze advocaten?

Klik dan hier om meteen met een advocaat in contact te komen.»»

Advocaat Geld

Geld en advocaat

Er is veel te doen om geld. In ons dagelijks, persoonlijk leven hebben we veel te maken met geld, maar ook in het zakelijk leven is geld extreem belangrijk. Als we kijken naar de juridische kant van geld, dan zijn er vele rechtsgebieden die te maken hebben met geld, denk aan contractenrecht en strafrecht. Het kan zijn dat je geld moet betalen of ontvangen of dat je geld wil uitlenen of een lening wil afsluiten. Neem je de afspraak dan op in een overeenkomst? Kan je zomaar een lening krijgen?

Wat zijn veel voorkomende problemen met geld?

Het komt vaak voor dat mensen geld aan elkaar lenen. Geld lenen kan aan of van vrienden, familie of kennissen. Ook kan je geld lenen van een bank. Als je geld leent van een bank wordt daar gegarandeerd een overeenkomst voor opgesteld. Dit is echter niet standaard het geval bij een geldlening met bekenden. Zorg dat je met hen van tevoren duidelijk afspreekt om hoeveel geld het gaat, hoe en wanneer het geld moet worden terugbetaald en of er rente moet worden betaald over het geleende bedrag. Een veel voorkomend probleem is dat op goed vertrouwen geld wordt uitgeleend aan een bekende en dat dit geld vervolgens niet wordt terugbetaald. Zorg dus dat je de afspraken van tevoren op papier zet!

Naast problemen met een geldlening, komt oplichting met betrekking tot geld helaas ook vaak voor. Tegenwoordig worden veel mensen opgelicht via internet. Er zijn verschillende manieren van oplichting. Het kan zijn dat je via een online platform een product aanschaft, netjes betaald en vervolgens het product niet ontvangt.

Voorbeeld
Vincent uit Leeuwarden koopt een sieraard voor zijn vriendin via Marktplaats. Hij spreekt met de verkoper af dat hij eerst betaald en dat het sieraard vervolgens met aangetekende post naar hem wordt verstuurd. Vincent betaalt meteen via iDeal. Vier weken na betaling heeft Vincent het sieraard echter nog steeds niet ontvangen. De verkoper reageert niet op Vincents e-mails en het account van de verkoper is offline gehaald. Vincent concludeert dat hij is opgelicht.

Zit jij in dezelfde situatie als Vincent, weet je niet wat je moet doen en wil je hulp van een advocaat? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Onze advocaten kunnen jou voorzien van advies op maat. 

Kan ik geld dat ik heb overgemaakt via de bank zelf terugboeken?

Dat hangt van de situatie af. Op het moment dat jij geld overmaakt naar iemand anders, bijvoorbeeld omdat je aan deze persoon geld leent, dan kunnen banken dit geld niet zomaar terugstorten. Stel, je maakt het verkeerde bedrag over of je maakt geld over naar de verkeerde persoon, dan komt dit dus voor jouw rekening. Als er geld van jouw rekening is afgeschreven zonder jouw toestemming, dan kan de bank dit wel terugstorten.

Voorbeeld
Anne wil €175 aan haar vriendin Martine overmaken. Martine zit in geldnood en heeft Anne gevraagd om financiële hulp. Anne maakt per ongeluk €1175 over naar Martine. Martine is erg blij me het extra geld, maar realiseert zich ook dat dit niet de afspraak was. Ze belt Anne op en spreekt met Anne af dat ze het teveel overgemaakte geld terugstort.

Waar kan een advocaat mij bij helpen bij vragen over geld?

Als je via internet bent opgelicht kan een advocaat je helpen bij het doen van je aangifte. Aangifte met betrekking tot internetoplichting kan je online doen of op het politiebureau. Als je aanspraak wil maken op schadevergoeding moet je hiervoor een speciaal formulier invullen. Een advocaat kan je helpen met het invullen van dit formulier. Je kan je geld ook terugvorderen via een civiele procedure. Zorg dat je van tevoren een advocaat raadpleegt zodat je zeker weten dat de procedure een kans van slagen heeft.

Onze advocaten kunnen je bij al deze verschillende stappen bijstaan en helpen. Via onze site kan je makkelijk een advocaat vinden: je plaatst je opdracht op onze site, je ontvangt van verschillende advocaten een voorstel, je vergelijkt en kiest - voor een eerste, vrijblijvend contact - één advocaat uit. 

Hier kan je je opdracht plaatsen. »»

Wil je meer informatie over geld? Neem dan een kijkje op de volgende pagina’s: