• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Huurverlaging

Ben je een verhuurder van bedrijfsruimtes en verkeer je in een conflict met je huurders over de huur? Of ben je juist huurder en ben je van mening dat je teveel huur betaalt?

Plaats direct je vraag

Advocaat Huurverlaging

Wat kan je doen als je huurders huurverlaging voor een bedrijfspand aanvragen?

In de huidige economie komt het steeds vaker voor dat bedrijven failliet dreigen te gaan. Bedrijven willen natuurlijk graag proberen te besparen op de kosten die zij maken. Wanneer de bedrijven in een ongunstigere financiële situatie verkeren, zal dit al helemaal het geval zijn. Bedrijven proberen daarom huurverlaging af te dwingen. Bedrijven schakelen vaak een advocaat in die namens hen de onderhandelingen voert betreffende de huurverlaging. Wanneer je hier als beheerder van vastgoed tegenover staat, is het verstandig om de beste juridische hulp in te schakelen.

Voorbeeld
Vastgoedbeheer Broeders verkeert sinds kort in een lastige situatie. Ze verhuren meerdere winkelpanden aan kledingzaken. Door de opkomst van het online shoppen maken deze kledingzaken veel minder omzet. Hierdoor eisen zij collectief dat de huur van de panden omlaag gaat. Vastgoedbeheer Broeders weet niet zo goed wat te doen. Als er niet besloten wordt om de huur te verlagen, is Vastgoedbeheer Broeders haar huurders kwijt. Deze zullen genoodzaakt zijn om in andere, goedkopere panden te huren als de huur niet verlaagd wordt.

In het bovenstaande voorbeeld wordt geïllustreerd dat de winkeliers relatief veel macht hebben bij onderhandelingen. Voor een vastgoedbeheerder is het niet altijd even makkelijk om gelijk een nieuw bedrijf te vinden dat de ruimte wil huren, waardoor zij sneller akkoord zullen moeten gaan als het gaat om onderhandelingen over verlaging van de huurprijs. Dit is natuurlijk onwenselijk voor een vastgoedbeheerder. Het is verstandig om bij dit soort gevallen de hulp van een topadvocaat in te schakelen om de onderhandelingen gunstig voor jou te laten verlopen en je eventueel bij te staan in een rechtszaak. 

Hoe vraag je een huurverlaging aan voor een bedrijfspand?

Wanneer je de huurder bent van een bedrijfspand en je de huur te hoog vindt en/of niet langer kunt opbrengen, kun je door middel van een brief kenbaar maken aan je verhuurder dat je graag huurverlaging zou willen. Heel soms zal de verhuurder hier in meegaan, maar in de meeste gevallen is dit niet zo. De verhuurder wil natuurlijk ook geen verlies lijden. Er zal dan een wettelijke weg bewandeld moeten worden door jou als huurder.

Welke stappen kunnen ondernomen worden voor huurverlaging bij bedrijfspanden?

Wanneer je het als huurder niet eens bent met de huurprijs die je betaalt, heb je wettelijke mogelijkheden om huurverlaging af te dwingen. Als verhuurder wil je er natuurlijk alles aan doen, opdat de huurprijs niet verlaagd wordt. Als een verhuurder vindt dat de prijs te hoog is, kan hij vragen om aanpassing van de huurprijs, dit kan als het gaat om een bedrijfsruimte. De huur bij een winkelruimte kan verhoogd of verlaagd worden. De eerste stap is om samen te overleggen. Je dient eerst te proberen om in overleg een deskundige aan te wijzen die een advies opstelt. Als partijen het hier niet over eens kunnen worden, wordt er door de rechter een deskundige aangewezen. Dit is vaak de Bedrijfshuuradviescommissie van de Kamer van Koophandel. Deze berekent de nieuwe huurprijs. Het gebeurt de laatste tijd erg vaak dat deze lager uitvalt dan de oorspronkelijke huurprijs. De nieuw bepaalde huurprijs gaat gelden vanaf het moment dat er bij de rechter een verzoekschrift is ingesteld betreffende de benoeming van een adviseur. De deskundige kijkt vaak naar de huurprijzen van omliggende bedrijfspanden en neemt dit mee in zijn advies. Rechters volgen heel vaak het deskundigenrapport. Vaak komt er uit het deskundigenrapport ook een daadwerkelijk lagere huurprijs. Dit is gunstig voor de huurder, maar minder gunstig voor de verhuurder.

Bij een huurcontract voor bepaalde tijd kan de huur gewijzigd worden, nadat de afgesproken huurperiode is verstreken. Bij een contract voor onbepaalde tijd kan de huur gewijzigd worden als er minstens 5 jaar verstreken zijn vanaf het begin van het aangaan van het contract.

Voorbeeld
Massaland is een winkel waar veel producten verkocht worden in grote verpakkingen voor een zeer lage prijs. Een hele periode ging het voorspoedig met Massaland, maar nu zijn er minder gunstige tijden aangebroken in financieel opzicht. Massaland betaalt elke maand 1.500 euro aan huur aan Vastgoedbeheer Maurits. Massaland kan dit op een gegeven moment echt niet meer opbrengen. Als zij nog langer deze hoge huur moet betalen, dreigt er wellicht een faillissement. Massaland besluit om na mislukte onderhandelingen met Vastgoedbeheer Maurits naar de rechter te stappen om huurverlaging af te dwingen.

Als het deskundigenrapport gunstig uitvalt voor Massaland, heeft het bedrijf een grote kans om daadwerkelijk huurverlaging te bewerkstelligen. Het kan dus zeker lonen om de stap naar de rechter te wagen als onderhandelingen mislukt zijn.

Verlaging (ver)huur bedrijfspanden en advocaat

Wil je na het lezen van deze tekst meer weten over je mogelijkheden? Wanneer er onderhandelingen dreigen te komen, is het verstandig om een advocaat in te schakelen die jou goed kan vertegenwoordigen aan de onderhandelingstafel. Zeker wanneer het zou komen tot een rechtszaak, is bijstand van een topadvocaat absoluut een must.

Plaats opdracht