• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Ben je ondernemer en loopt je werknemer de kantjes eraf? Zo regel je het ontslag!

Ben je ondernemer en loopt je werknemer de kantjes eraf? Zo regel je het ontslag!

Ben je ondernemer en loopt je werknemer de kantjes eraf? Zo regel je het ontslag!

Goede reden voor onstlag

Heb je een eigen onderneming en wil je je werknemer ontslaan? Dan heb je hiervoor een goede reden nodig. Zonder ‘goede reden’ kan je nooit iemand ontslaan. Een goede reden is bijvoorbeeld ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen, wanneer het bedrijf economisch in zwaar weer zit, of vanwege conflict. Een conflict is bijvoorbeeld disfunctioneren van de werknemer, verschil van inzicht tussen de werknemer en werkgever en ontslag op staande voet.

The talk

Wanneer je je werknemer wilt ontslaan moet je een gehele ontslagprocedure in acht nemen. Allereerst moet je als werkgever in gesprek gaan met de werknemer. Misschien kunnen jullie er samen uitkomen en vindt je werknemer het niet erg om, tegen een vergoeding, te vertrekken. Het is verstandig om voor dit gesprek een advocaat in de arm te nemen. Je advocaat kan dit gesprek met je voorbereiden en met je bespreken wat je je werknemer het best kan aanbieden, of juist niet. Zo ben je goed voorbereid tijdens het gesprek en kan er niets misgaan.

Vergunningaanvraag

Gaat je werknemer niet akkoord met het aanbod dat je hem of haar doet? Dan kan je een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Hiervoor moet je een uitgebreide schriftelijke aanvraag doen. Je advocaat kan je daarbij helpen. Hierbij geldt namelijk dat, hoe uitgebreider en gefundeerder je aanvraag, hoe groter je kans van slagen. Je kan ook een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV wanneer je werknemer langdurig ziek is en geen zicht is op verbetering van de situatie van je werknemer.

Voor het gerecht

Krijg je als werkgever geen ontslagvergunning van het UWV? Dan kan je naar de rechter stappen. Naar de rechter stappen zonder de voorgaande procedurevoorschriften te hebben doorlopen kan alleen als je een werknemer om ‘gewichtige reden’ wil ontslaan. Deze procedure vangt aan met een schriftelijk verzoek. Voor een procedure bij de kantonrechter kan je je het best laten bijstaan door een advocaat. Niet alleen om de advocaat een schriftelijk verzoek te laten opstellen, maar ook om je te laten verdedigen ter zitting. Tezamen met een advocaat kom je sterker en voorbereider voor de dag.

“Het ligt niet aan jou, het ligt aan mij”

Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat de rechter een ontslagverzoek vaak niet toekent als je aangeeft dat er sprake is van ‘disfunctioneren’. Van de 68 ontslagverzoeken omtrent een disfunctionerende werknemer, werden er slechts 13 toegewezen. Iets wat wel werkt? Aangeven dat sprake is van een ‘verstoorde arbeidsrelatie’ (werkt in 47,3 procent van de gevallen) of aangeven dat het bedrijf gaat herorganiseren om haar positie in de markt te verstevigen, wanneer het financieel minder gaat met het bedrijf (werkt in 68,8 procent van de gevallen) (bron: Business Insider, 2016).

Ben jij ondernemer en wil jij je werknemer ontslaan? Heb je advies nodig voor ‘het gesprek’ of heb jij juridische bijstand nodig ter zitting?

Klik hier voor een advocaat gespecialiseerd in het arbeidsrecht. Ook wanneer je enkel een adviesgesprek wilt kun je contact opnemen met een ondernemingsrechtadvocaat. »»