• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Opdrachtgever raakt failliet? En dan?

Opdrachtgever raakt failliet? En dan?

Opdrachtgever Raakt Failliet

Van de troon gestoten

Wanneer je opdrachtgever in faillissement raakt, kan hij zijn bedrijf niet meer zelf beheren. Er wordt dan door de rechter een curator aangesteld die vervolgens zorg draagt voor de onderneming, waaronder de werknemers, de activiteit van de onderneming, maar ook de rekeningen die er liggen. Het heeft daarom geen zin meer om bij de opdrachtgever aan te kloppen, de curator is nu degene die de zaakjes regelt. Zijn jouw facturen niet betaald? Dan ben jij een schuldeiser. Het is zaak dat je jouw onbetaalde facturen zo snel mogelijk indient bij de curator.

Geen zuivere koffie

Vermoed je dat het hier om een onzuivere zaak gaat en heb je het idee dat de bestuurder de onderneming door eigen toedoen ten onder heeft laten gaan? Dan is de bestuurder van de onderneming aansprakelijk op grond van bestuurdersaansprakelijkheid. Wanneer sprake is van bestuurdersaansprakelijkheid zal de bestuurder zorg moeten dragen voor het tekort in faillissement, waardoor jouw vordering door de bestuurder voldaan zal worden. Een advocaat kan je bijstaan in een procedure tegenover de bestuurder.

Een zaak starten voor bestuurdersaansprakelijkheid kan zeker lonen. In 2013 was in 19 procent van de gevallen daadwerkelijk sprake van bestuurdersaansprakelijkheid (bron: CBS, 2013).

Finale termijn

Het liefst zou je natuurlijk de opdracht waar je aan begonnen was afmaken. Ondanks dat het bedrijf failliet is kan dit in sommige gevallen ook. De curator kan ervoor kiezen het bedrijf door te laten lopen, zodat hij het bedrijf nog voor een goede prijs kan verkopen. Je kan de curator een termijn stellen om te reageren of hij de opdracht door wil zetten. Wanneer de curator hiermee akkoord gaat is het verstandig om te vragen of je vooruit betaald kan worden. Zo weet je zeker dat deze vordering voldaan wordt. Neem een advocaat gespecialiseerd in het faillissementsrecht en het ondernemingsrecht in de arm om je hierbij te adviseren.

Radiostilte

Wanneer de curator niet binnen de door jou aangegeven termijn reageert, moet je jouw vordering ter verificatie indienen. Dit kun je doen door je vorderingen in te dienen bij de curator en daarbij alle informatie te geven die je over de facturen hebt. Hierbij is het zaak dat je bewijs hebt van je vordering. Een factuur met het aantal gewerkte uren voldoet hieraan.

Al het harde werk voor niets?

De tekeningen die je gemaakt hebt, de plannen die je al had staan of de ontwerpen die er al liggen is jouw werk. Wanneer jij hier niet voor betaald bent, omdat de opdrachtgever voor het einde van het project failliet is gegaan, zijn die ontwerpen van jou. Dit valt onder jouw auteursrecht. De failliete ondernemer mag jouw ontwerpen dus niet gebruiken om deze, door een goedkopere partij bijvoorbeeld, alsnog in praktijk te brengen.

Gaat een opdrachtgever ervandoor met jouw ontwerpen, zonder je daarvoor te betalen? Dan schendt je opdrachtgever daarmee jouw Auteursrecht. Wil je weten wat je in zo’n geval kunt doen? Lees dan: Gebruikt iemand jouw foto’s zonder toestemming? Een advocaat biedt hulp!

Is je opdrachtgever failliet en weet je niet wat je met je onbetaalde rekeningen moet? Wil je graag je opdracht afmaken? Of heb je het idee dat het faillissement niet helemaal zuiver is? Via ons kun je een ervaren advocaat inschakelen die je hierin bijstaat.

Klik hier voor een professionele Faillissements- en Ondernemingsrechtadvocaat. »»