• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Beleggen

Beleggen is een heel breed begrip. Beleggen kan op allerlei verschillen mogelijke manieren. Er zijn verschillende producten waar je in kan beleggen en verschillende aanbieders die de producten aanbieden.

Zorg daarom altijd dat je goed de kleine lettertjes leest en de informatie in de financiële bijsluiter nauwkeurig doorneemt. Iedereen kan en mag beleggen: of je nu student, werkend of met pensioen bent. 

Leg direct je vraag voor aan een advocaat

Advocaat Beleggen

Hoe kan ik beleggen?

Iedereen weet dat door inflatie de prijzen stijgen. Het geld dat je dan dus bewaard en waar je niets mee doet, wordt na verloop van tijd minder waard. Met dat geld dat je hebt bewaard, kan je op een later moment dus minder kopen. Als je belegt, wil je rendement maken, het geld wordt dan dus meer waard. Je kan op verschillende manieren beleggen. Zo kan je bijvoorbeeld je geld beleggen in vastgoed. Het huis dat je koopt, verkoop je na verloop van tijd voor meer geld. Je kan bijvoorbeeld ook beleggen in obligaties, opties en aandelen. Het idee is dat je een voor bepaald bedrag iets koopt en het voor meer geld verkoopt.

Voorbeeld
Jan uit Hilversum wil zijn geld graag beleggen. Hij koopt een huis van €200.000,-. Na 10 jaar verkoopt hij het huis voor €275.000,-. Dit betekent dat hij rendement heeft gemaakt. Als Jan het geld zijn spaarrekening had gehouden, had hij waarschijnlijk een minimale rente ontvangen over dat bedrag. Het was dus een slimme keuze van Jan om in vastgoed te beleggen.

Waar moet ik rekening mee houden als ik ga beleggen?

Voordat je gaat beleggen, is het verstandig om voor jezelf een aantal vragen te beantwoorden. Wat weet je al over beleggen, hoeveel risico loop je met die belegging, hoeveel risico wil je lopen, hoe lang kan je je geld missen, begrijp ik goed waarin ik precies ga beleggen?

Beleggen doe je in principe niet voor 1 of 2 maanden, maar eerder voor meerdere jaren. Ga dus goed na hoe de komende jaren er voor jou uitzien: ga je verhuizen? Wil je binnenkort iets in je huis verbouwen? Dan kan het verstandig zijn om het geld te sparen in plaats van te beleggen. Het is verstandig om je van tevoren te bedenken of je belegt met een specifiek doel en zo ja, hoeveel geld je wil ‘maken’. Een doel kan bijvoorbeeld zijn dat je door beleggen de studie van je kinderen wil financieren. Als je eenmaal je strategie hebt bepaald en ook al weet waar je in gaat beleggen, zorg dan altijd dat je een stop loss instelt. Hiermee beperk je je verliezen. Je stelt dat in bij welk bedrag je een bepaald aandeel wil kopen of verkopen.

Voorbeeld
Sam uit Hilversum belegt in aandelen. Hij heeft 1000 aandelen gekocht, de koers is op dit moment €83,50. Hij stelt in dat hij de aandelen wil verkopen als de koers €86,75 is. Sam heeft dan rendement gehaald uit zijn geïnvesteerde geld. Ook stelt Sam in dat hij wil verkopen als de koers €80,05 is. Zo wil hij zijn verlies beperken.

Moet ik betalen om te beleggen?

Beleggen is helaas niet gratis. Het kan zijn dat je moet betalen aan de financiële instelling voor de aan- en verkoop. Laat je van tevoren uitgebreid inlichten over de kosten die komen kijken bij beleggen!
Sommige site bieden een mogelijkheid om met een ‘welkomstbonus’ te beginnen met beleggen. Dit kan bijvoorbeeld €25,- zijn. Lees echter nauwkeurig de kleine lettertjes!

Wat zijn de risico’s van beleggen?

Bij beleggen draait het om risico, kosten en rendementen. Het liefst wil je natuurlijk een zo hoog mogelijk rendement met zo weinig mogelijk risico, waar minimale kosten aan verbonden zijn. Over het algemeen is het zo dat hoe hoger het rendement is (hoe meer ‘winst’ je dus maakt), hoe groter het risico van de belegging is. Het rendement staat van tevoren nooit vast. Het risico van beleggen is dat je je volledige inleg (en nog meer)kwijtraakt en met verlies je aandeel na een tijd verkoopt.

Kan ik opgelicht worden als ik beleg?

In principe ga je er natuurlijk niet vanuit dat je wordt opgelicht als je belegd, zeker omdat alle financiële dienstverleners onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) staan. Financiële dienstverleners hebben een vergunning nodig van een van deze twee instanties om hun diensten te mogen aanbieden.

Er zijn inderdaad beleggers die zijn opgelicht. Denk hierbij aan het piramidespel, een constructie die illegaal is in de meeste landen. Binnen deze constructie betalen alle nieuwkomers een inlegbedrag. Dit bedrag gaat naar de personen die hen hebben aangedragen. Hoe meer mensen je aandraagt, hoe meer geld je krijgt. De winst die je maakt is dus niet afhankelijk van bijvoorbeeld de koers van een aandeel.

Waar kan een advocaat mij bij helpen bij beleggen?

Een van de belangrijkste dingen van beleggen is goede voorbereiding. Sommige mensen kiezen ervoor om zich te laten voorlichten door een adviseur. Heb jij het idee dat deze adviseur je mogelijk expres verkeerd advies heeft gegeven? Vertrouw je het niet helemaal? Leg dan je verhaal voor aan een van onze advocaten! Zij kunnen samen met jou kijken of deze persoon wellicht aansprakelijk kan worden gesteld voor jouw schade.

Ook wanneer je het idee hebt dat je onderdeel bent van een zogenoemd piramidespel is het verstandig om een advocaat in te schakelen. Piramidespellen zijn illegaal, dus de consequenties kunnen verstrekkend zijn voor jou. Een advocaat kan kijken wat de mogelijkheden in jouw positie zijn en wat in jouw situatie de beste oplossing is.

Daarnaast zijn er ontelbare andere situaties waar onze advocaten veel voor jou kunnen betekenen. Vermoed je dat jouw broker verkeerd heeft gehandeld? Denk je dat je verkeerd bent voorgelicht door je beleggingsadviseur? Als je door een storing bij de bank je aandelen niet kan verkopen, heb je dan recht op schadevergoeding?

Plaats direct je vraag