• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Factoring

Als je als bedrijf, freelancer of zzp’er krediet wil aantrekken, zijn er verschillende manieren van financiering. Er zijn verschillende reden waarom een bedrijf kijkt naar de mogelijkheden omtrent financiering.

Het kan zijn dat een bedrijf wil uitbreiden of juist financiering aantrekt om weer wat lucht te krijgen. Eén van de mogelijkheden van financiering is factoring. Een groot voordeel van factoring is dat de openstaande factuur door de factoringmaatschappij wordt voorgeschoten aan jou. Dit betekent dat je niet in financiële problemen zal komen door niet-betalende debiteuren. Dit biedt dus financiële zekerheid voor jouw bedrijf.

Plaats direct je vraag

Advocaat Factoring

Wat is factoring?

Factoring is een manier van financieren. Een factoringmaatschappij is een bedrijf dat is gespecialiseerd in factoring. Bij factoring worden de openstaande facturen betaald aan jou door een factoringmaatschappij en jij betaalt een bepaalde vergoeding aan de factoringmaatschappij voor deze dienst. Een voordeel voor jou is dus dat jij meteen je geld ontvangt en dat je niet hoeft te wachten totdat jouw debiteur betaald. Samen met de factoringmaatschappij kan je bepalen wat je allemaal in beheer van de maatschappij brengt. Zo kan de factoringmaatschappij alleen de debiteurenportefeuille financieren aan jou, maar kan je er ook voor kiezen om het gehele debiteurenbeheer en incasso over te dragen aan de factoringmaatschappij.

Hoe sluit ik een factoringovereenkomst?

Een factoringmaatschappij gaat niet zomaar met elk bedrijf in zee. De meeste factoringmaatschappij werken samen met ondernemingen die voldoen aan een bepaalde minimumomzet. Een overeenkomst tot factoring sluit je met de factormaatschappij.

Voorbeeld
Frank is eigenaar van een bedrijf in Haarlem. Hij wil graag in zee met een factoringmaatschappij. Voordat hij de overeenkomst tekent, wil hij de overeenkomst eerst door een advocaat laten controleren. Frank wil weten hoeveel hij precies moet gaan betalen en of alles wat in het contract is opgenomen redelijk is.

Hoeveel moet ik betalen voor factoring?

Aan factoring zijn kosten verbonden. Meestal gaat het om een bepaald percentage van de factuur of het totaalbedrag. Ook kan het een bepaald bedrag per maand zijn. Over het algemeen is een percentage tussen de 0,5% en 2% gangbaar. Natuurlijk ligt dit percentage niet vast, het is afhankelijk van verschillende omstandigheden: de werkzaamheden, de grote van de debiteurenportefeuille, het gemiddelde factuurbedrag etc.

Wanneer is factoring voordelig voor mijn bedrijf?

Of factoring voor jouw bedrijf voordelig is, hangt van verschillende omstandigheden af. Omstandigheden die kunnen meespelen zijn bijvoorbeeld de groeisnelheid van je bedrijf, het aantal nieuwe klanten, hoe zwaar de belastingen met betrekking tot de debiteurenadministratie is. Een mogelijk nadeel van factoring is dat je een ander bedrijf inzicht moet geven in jouw financiële situatie.

Wat is het verschil tussen een factoringmaatschappij en een incassobureau?

Een incassobureau wordt door bedrijven vaak ingeschakeld op het moment dat een debiteur niet betaald. Dit betekent dat de betalingstermijn al is verstreken. Vaak heb jij met je bedrijf zelf al betalingsherinnering(en) gestuurd. Als bedrijf draag je de wanbetalers over aan een incassobureau. Dit is anders bij een factoringmaatschappij, daarbij wordt de gehele debiteurenportefeuille overgedragen aan de factoringmaatschappij vóórdat de betalingstermijn is verlopen. Er zullen dan waarschijnlijk dus nog geen wanbetalers zijn. Een groot voordeel is dus dat je je niet druk hoeft te maken over betalingstermijnen of aanmaningen.

Wat moet ik doen als mijn factormaatschappij failliet gaat?

Als de factormaatschappij waarmee jij een overeenkomst hebt failliet gaat, kan dit een erg vervelende situatie opleveren. Wat gebeurt er met het geld dat vlak voor het faillissement van de factormaatschappij aan jou is betaald, moet je dat terugbetalen? Blijft de overeenkomst met de factormaatschappij gewoon in stand? En wat kan je doen als de factor niet meer uitbetaald? Wat gebeurt er met de openstaande facturen? Onze advocaten kunnen jou bij al deze vragen helpen. Een advocaat weet niet alleen precies hoe een faillissementsprocedure verloopt, maar ook wat jouw positie daarin is. Een advocaat kan ervoor zorgen dat de financiële stabiliteit van jouw onderneming wordt gewaarborgd.

Waar kan een advocaat mij bij helpen bij factoring?

Een advocaat kan je helpen als je vragen hebt of als er onduidelijkheden zijn met betrekking tot de factoringsovereenkomst. Een advocaat kan je niet alleen helpen bij het opstellen en controleren van het contract, maar ook samen met jou de juridische kaders voor factoring uitzetten. Het is zeer belangrijk om van tevoren te weten hoe de processen verlopen en wat de risico’s zijn van factoring. Stel dat financiering door middel van factoring niet heeft geholpen voor je soliditeit, dan kan het zijn dat faillissement van jouw bedrijf onafwendbaar is. Ook in dat geval ben je bij onze advocaten bij het juiste adres: wij hebben advocaten gespecialiseerd in faillissementsrecht die jou kunnen bijstaan.

Plaats opdracht