• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Familiebedrijf

De overdracht van een familiebedrijf is vaak een complex proces. Emoties en zakelijke belangen lopen door elkaar heen. Als je op tijd een advocaat in de arm te neemt, voorkom je conflicten en kunnen er duidelijke afspraken gemaakt worden.

Plaats direct je vraag

Advocaat Familiebedrijf

Familiebedrijf en advocaat

Wanneer je als oprichter besluit om terug te treden uit het bedrijf wat je hebt opgericht, is dat vaak een grote stap. Dit geldt ook voor de zoon(s) of dochter(s) die het bedrijf overneemt.

De reden dat het verstandig is om een advocaat te zoeken zodra het over familiebedrijven gaat, is dat in 70% gevallen de overdracht van een familiebedrijf mislukt. Onder mislukken verstaan we dan dat een bedrijf of verkocht wordt aan derden, failliet gaat of door de oprich(-s)ter al voor de overdracht opgeheven wordt. Er zijn verschillende redenen voor dit hoge percentage mislukte overdrachten, maar in alle gevallen is er in ieder geval sprake van een complexe mix van emoties en zakelijke belangen. Vaak is de oprichter van de onderneming zeer sterk gehecht aan het bedrijf in kwestie. Het is in dat geval niet makkelijk om afstand te doen van de zaak. Een tweede moeilijkheid die regelmatig voorkomt is de vraag wie de juiste opvolger is: vaak gaat het om de oudste zoon of dochter. Maar dit hoeft niet perse de beste ondernemer van alle kinderen te zijn. Met dergelijke moeilijke vraagstukken ligt een conflict op de loer.

Wat kan een advocaat voor mij en mijn familiebedrijf doen?

Al onze advocaten zijn gewend om in situaties waarin emoties hoog oplopen het hoofd koel te houden en de zaak van verschillende kanten te bekijken. Tel daarbij op dat een advocaat ook de juridische kennis heeft om alle afspraken rechtsgeldig vast te leggen en je hebt de perfecte adviseur gevonden voor alle vragen omtrent familiebedrijven. Naast de overdracht van het familiebedrijf, zijn er nog veel meer zaken waarbij een advocaat kan helpen. Bijvoorbeeld:

  1. De verhouding tussen het eigendom van het bedrijf en de dagelijkse leiding (worden er in de directie ook mensen van buiten de familie toegelaten?);
  2. De uitkering van dividend: welke familieleden krijgen er allemaal een deel van de winst?
  3. Een gewijzigde familiesituatie, bijv. door een echtscheiding.Het overlijden van een van de aandeelhouders;
  4. De toekomstige koers van het bedrijf (waarbij vooral de nadruk ligt op de hoogte en frequentie van investeringen).

Een advocaat kan je in dergelijke gevallen van juridisch advies voorzien, de gemaakte afspraken vastleggen en in een conflictsituatie bemiddelen en de partijen weer bijeenbrengen. 

Gouden tip: neem je tijd!

Zoals met veel andere zaken is het beter om met problemen met familiebedrijven te voorkomen, dan ze later te moeten genezen. De ervaring leert dat het verstandig is om er tijdig bij te zien. Experts op het gebied van familiebedrijven zijn van mening dat het verstandig is om tien jaar de tijd te nemen voor de overname van een familiebedrijf. Dit lijkt misschien lang, maar er zijn meerdere voordelen aan het kiezen voor wat meer tijd voor dit soort zaken. Ten eerste ligt er veel minder druk op de gesprekken, dan wanneer de vragen over de onderneming op zeer korte termijn moeten worden beantwoord. Daarnaast kunnen er van te voren afspraken worden gemaakt, zodat wanneer er zich een situatie aandient de afspraken al gemaakt zijn. Zo kun je van te voren vastleggen wat er gebeurt als:

  1. De eigenaar van het bedrijf gaat scheiden;
  2. Een van de aandeelhouders overlijdt;
  3. De ondernemer plotseling arbeidsongeschikt raakt (bijv. door ziekte of een ongeluk);
  4. De oprichter uit het bedrijf wil stappen (blijft de oprichter bijv. een rol spelen binnen het bedrijf?).

Dit soort situaties zijn vaak emotioneel en het maken van zakelijke afspraken is op een dergelijk moment extreem moeilijk. Daarom is het verstandig om je voor te bereiden op gebeurtenissen als hierboven genoemd. Zodoende kunnen alle partijen, samen met een advocaat, in overleg om in een document alle afspraken voor elk mogelijk scenario te laten vastleggen. Een dergelijk document wordt ook wel een familiestatuut genoemd. In een familiestatuut worden alle zaken die van belang zijn voor de voortgang van het familiebedrijf, de taakverdeling binnen de directie en over de verdeling van de financiën, helder en concreet opgetekend.

Onze advocaten zijn experts op het gebied van het opstellen van familiestatuten en zorgen er natuurlijk voor dat alle opgenomen afspraken rechtsgeldig zijn. Nadat je met elkaar alle afspraken duidelijk hebt vastgelegd, is er veel meer ruimte om met elkaar in gesprek te gaan over de toekomst van het bedrijf, en niet te vergeten de toekomst van de familie.

Wil je ervoor zorgen dat je dat de overdracht van je familiebedrijf op een prettige en harmonieuze wijze verloopt? Begin dan vandaag nog met het vastleggen van alle afspraken. Daardoor voorkom je eventuele conflicten en kun je met een gerust hart de toekomst van het familiebedrijf tegemoet zien. Onze advocaten helpen je bij het kiezen van de juiste vorm van overdracht en nemen het juridische gedeelte voor hun rekening. Ben je begonnen aan de overdracht van je bedrijf en lijkt de situatie te escaleren? De advocaten van advocaatzoeken.nl helpen met bemiddelen en staan u bij conflict voor op u te lossen.

Leg direct je vraag voor aan een advocaat