• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Strafrecht Particulier

Als je verdacht wordt van een strafbaar feit, is het hoe dan ook raadzaam een advocaat in de arm te nemen. Immers, alleen al de verdenking kan aanleiding zijn iemand in voorlopige hechtenis te nemen of een huiszoeking bij de verdachte te verordonneren.

Strafrecht en advocaat

Het strafrecht is dichterbij dan je denkt. Je hoeft zeker geen directe banden met de onderwereld te hebben om ermee van doen te krijgen. Het strafrecht gaat over misdrijven, zeker, over ernstige zaken als afpersing, moord, diefstal. Maar het strafrecht gaat eveneens over overtredingen; de wat lichtere vergrijpen als het rijden door rood licht en snelheidsovertredingen.

Het strafrecht is een bijzonder rechtsgebied. Dat komt omdat de ‘samenleving’ altijd partij is in een strafzaak. Als jij door rood rijdt, dan heeft – zo redeneert de wetgever – de samenleving daar last van, je bent dan een gevaar voor de mensen om je heen. Dat geldt ook bij een misdrijf waarbij de dader een slachtoffer maakt. Bijvoorbeeld tijdens een inbraak die gepaard gaat met geweld. Er is dan een direct slachtoffer, degene die geweld is aangedaan; maar indirect is ook de samenleving slachtoffer. De dader doet, naast het slachtoffer, ook de orde en veiligheid in de samenleving geweld aan.

In juridische zin wordt de samenleving vertegenwoordigd door het Openbaar Ministerie.

De meeste regelgeving aangaande dit rechtsgebied is te vinden in het Wetboek van Strafrecht. Strafrechtadvocaten kunnen je bijstaan bij je verdediging. Want er kan je van alles ten laste worden gelegd, maar dat wil niet zeggen dat er sprake is van schuld of opzet. Je kunt ook vals beschuldigd worden. Als je verdacht wordt van een strafbaar feit, is het hoe dan ook raadzaam een advocaat in de arm te nemen. Immers, alleen al de verdenking kan aanleiding zijn iemand in voorlopige hechtenis te nemen of een huiszoeking bij de verdachte te verordonneren.

Zie ook:

Heb je vragen? Plaats je opdracht dan hier. »»

Advocaat Strafrecht

© advocaatzoeken.nl