• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Autokraak

Het is ieders nachtmerrie; ’s ochtends naar je werk willen gaan maar dan ontdekken dat je auto zich niet meer in de staat bevindt waarin je hem had achtergelaten. Ramen zijn ingeslagen, de radio ontbreekt en ook het stuur is gestolen.

Je belt waarschijnlijk eerst je verzekering, omdat je zo snel mogelijk je auto naar de garage wil brengen om hem te laten repareren. Het is echter ook van belang dat je aangifte doet bij de politie en mogelijk verdere stappen te ondernemen. Op de vraag welke stappen dit zijn en hoe je hier een gevolg aan kunt geven kan een gespecialiseerde advcoaat in verkeersrecht, beantwoorden.

Plaats opdracht

Advocaat Autokraak

Autokraak en advocaten

Waarom een advocaat bij een autokraak? Deze vraag geldt voornamelijk op het moment dat je verdacht wordt van een autokraak. Een autokraak is een vorm van een misdrijf en kan zwaar worden bestraft, te weten een gevangenisstraf. Dit is één van de redenen waarbij een advocaat geen overbodige luxe is. De advocaat verkeersrecht kan jou tijdens het proces bijstaan en komt altijd voor jouw belangen op. Hierdoor zal hij voor vrijspraak kunnen pleiten of voor een zo laag mogelijke straf. Dit ligt natuurlijk aan de feiten die zich hebben voorgedaan en het bewijs dat is ontdekt. Daarnaast heeft een advocaat de kennis en ervaring die hij kan toepassen in zijn verdedigingtactiek om uiteindelijk het doel, bijvoorbeeld vrijspraak, te kunnen bereiken.

Straf bij een autodiefstal

Een autokraak valt onder het verkeersstrafrecht. In het Wetboek van Strafrecht is bepaald dat er een maximale straf van ten hoogste zes jaar gevangenisstraf of een geldboete van ten hoogste €16.750,- voor een autokraak kan gelden. Deze maximale straf zal voor een autokraak zelden worden opgelegd. Het is zelfs voorkomend dat ondanks bewijs toch geen straf wordt opgelegd.

Voorbeeld
Justin wordt verdacht van een autokraak. Hij voldoet aan het signalement dat door getuigen is opgeven: donkere haren, lichte huid en ongeveer 1,83 meter lang. Daarnaast is een vingerafdruk gevonden die overeenkomt met die van Justin. De advocaat stelt tijdens het proces dat het bewijs niet voldoende is om Justin te veroordelen. De vingerafdruk is eigenlijk het enige bewijs en deze kan op verschillende wijze op de plaats delict terecht zijn gekomen. De getuigenverklaringen geven geen signalement dat niet uitsluitend voor Justin geldt, waardoor deze als redelijk vaag worden beschouwd. De rechter spreekt zijn twijfel over de situatie uit, maar heeft geen andere mogelijkheid dan Justin vrij te spreken vanwege gebrek aan voldoende bewijs.

Hieruit blijkt dat er dus voldoende bewijs moet zijn, om uiteindelijk een toepasselijke straf te kunnen opleggen. Vaak zie je als slachtoffer van een autokraak geen direct bewijs, maak daarom altijd duidelijke foto’s zodat deze achteraf bekeken kunnen worden. Hiermee maak je de aangifte bij de politie ook volledig.

Als minderjarige verdacht

Je wordt binnen het rechtssysteem als minderjarig aangemerkt als je jonger dan 18 jaar bent. Als je als minderjarige verdacht wordt van een autokraak, gelden er andere vereisten dan bij een meerderjarige verdachte. In beide gevallen is het raadzaam om een advocaat in de arm te nemen. De advocaat zal je voorafgaand aan het proces, waarbij jij het onderwerp zult zijn, goed informeren over wat je kunt gaan verwachten. Daarnaast zal hij ook een plan van aanpak bespreken. Tijdens het proces hoef jij het woord niet te doen, maar zal de advocaat voor je spreken. Uiteindelijk is de beslissing over de op te leggen straf, uit handen van de advocaat en zal de rechter beslissen. De rechter heeft de mogelijkheid om jeugddetentie op te leggen. Dit is een vorm van een gevangenisstraf, maar dus enkel voor jongeren. Daarnaast bestaan er, in tegenstelling tot meerderjarigen, maatregelen betreffende het gedrag van de jeugdige. Deze maatregelen kunnen variëren.

Denk hierbij aan;

  • Meldplicht
  • Verplichte behandeling van forensische zorg
  • Locatiegebod
  • Meewerken aan verplichte dagbesteding
  • Verkrijgen van een andere woning

Een advocaat zal in jouw belang streven om zo min mogelijk maatregelen en geen jeugddetentie te realiseren. Tevens kan een advocaat informatie verstrekken over wat de eventueel opgelegde maatregelen inhouden en hoe deze uitgevoerd dienen te worden.

Strafverzwarende omstandigheden

Er zal niet vaak een strafverzwarende omstandigheid bij een autokraak voorkomen. Een autokraak kan worden bestempeld als een eenzijdige handeling. Het gaat immers om de dader en de auto. Echter kan het als strafverzwarend gelden als er in plaats van één dader meerdere daders aanwezig waren. Daarnaast geldt ook een strafverzwaring wanneer er sprake is van een auto inbraak die gepaard gaat met een ander misdrijf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een autokraak waarbij uiteindelijk een bom in de auto gelegd wordt. Dit wordt beschouwd als een terroristisch misdrijf. Een autokraak kan ook gepaard gaan met een ander misdrijf als er geweld bij te pas komt. Het volgende voorbeeld geeft duidelijk weer wanneer een strafverzwarende omstandigheid wordt meegerekend.

Voorbeeld
Quint loopt na een gezellige avond uit terug naar zijn auto. Op dat moment ziet hij twee mannen gebukt naast zijn auto staan. Hij bedenkt zich geen minuut en loopt er moedig op af. Een van de mannen krijgt hem in de gaten en waarschuwt zijn vriend. Op de grond lag glas van het autoraam. Quint roept zodra hij het glas ziet liggen, dat ze van zijn spullen moeten afblijven. De mannen zijn niet gediend van de bemoeienis van Quint en proberen hem een paar keer weg te jagen door bedreigende opmerkingen te maken. Quint laat zich niet zomaar wegsturen bij zijn eigen auto. Zodra hij laat weten dat hij de politie gaat bellen raken de mannen in paniek. Om te voorkomen dat Quint gaat bellen, slaat een van de mannen hem knock-out.

Uit dit voorbeeld blijkt dat het niet meer enkel om de auto inbraak gaat, maar dat de mannen zich ook schuldig hebben gemaakt aan mishandeling van Quint. De maximum straf wordt dan op 12 jaar gevangenisstraf vastgesteld.

Je hoort een auto alarm, wat nu?

Als getuige van een autokraak ben je van groot belang voor het onderzoek. Het enkel horen van een auto alarm is helaas onvoldoende, maar wellicht heb je de verdachte(n) zien wegrennen of zelfs nog in actie gezien. Hierdoor kun je een signalement geven dat tot de aanhouding of veroordeling kan leiden. Als getuige ben je verplicht om te komen, indien je wordt opgeroepen door de rechter, maar niet verplicht als de politie dit verzoekt.

Als slachtoffer zul je wellicht anders reageren dan een getuige op het moment dat je het alarm van je eigen auto hoort afgaan. Wellicht zul je op dat moment direct de politie inschakelen om de schade aan je auto te beperken. Aangezien je waarschijnlijk meer gezien hebt, zal er een proces volgen waarbij jouw aangifte in behandeling wordt genomen.

Zie jij dus iets verdachts of ontdek je net een autokraak? Bel 112 bij spoed of 0900-8844 zonder spoed.

Leg direct je vraag voor aan een advocaat