• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Overig

Vragen over faillissementsrecht kunnen ontstaan wanneer jij of jouw bedrijf in aanraking komt met faillissement, of wanneer een debiteur van jou in faillissement raakt.

Plaats direct je vraag

Advocaat Faillissementsrecht en Insolventierecht Overig

Waar kan een advocaat mij bij helpen bij vragen over faillissement?

Een advocaat kan je op verschillende manieren bijstaan voor, tijdens en na faillissement. Wanneer je op tijd een advocaat inschakelt, kan dit de schade beperken. Tijdens het faillissement houdt de rechter-commissaris in de gaten of het gehele proces wel goed verloopt. Voor verschillende stappen in het proces moet de curator toestemming vragen aan de rechter-commissaris, bijvoorbeeld bij het ontslaan van personeel. Als jij het niet eens bent met de gegeven toestemming, kan je hiertegen in beroep gaan. Hiervoor heb je een advocaat nodig! Zie voor meer informatie over de rol van de curator, het artikel over curator. Als schuldeiser wil je natuurlijk zo snel mogelijk je geld retour ontvangen. Je kan in die situatie als schuldeiser, het faillissement van je schuldenaar aanvragen. Bij het aanvragen van faillissement heb je een advocaat nodig. Aan de andere kant, wil je als schuldenaar natuurlijk zo snel mogelijk de schulden die openstaan betalen. Als dit niet meer mogelijk lijkt, kan je je eigen faillissement aanvragen. Als je dit van plan bent, zorg dan dat je van tevoren hebt gepraat met een advocaat over de procedure en de consequenties.

Via het wettelijke schuldsaneringstraject kan jij de mogelijkheid krijgen om in drie jaar schuldenvrij te zijn. Ideaal natuurlijk! Op het moment dat de rechter besluit jou niet toe te laten tot het schuldsaneringstraject, dan kan een advocaat jou helpen met bezwaar maken tegen deze beslissing. Als je door (bijvoorbeeld) faillissement niet meer in staat bent je hypotheek te voldoen, dan kan er tot executoriale verkoop van je huis worden overgegaan. Een advocaat kan jou niet alleen helpen in deze situatie, maar je tevens bijstaan tijdens een eventueel kortgedingprocedure tijdens een executiegeschil (link naar artikel executiegeschil). Ook bij het aanvragen van surseance van betaling heb je een advocaat nodig. Ook kunnen advocaten met je meedenken over een andere passende oplossing.

Wil je meer informatie over de verschillende onderwerpen binnen het faillissementsrecht? Neem dan een kijkje bij onderstaande pagina’s: