• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Schuldenaar

Ben jij nog iemand geld verschuldigd maar heb je het geld niet maar weet je niet meer wat je moet doen? Onze advocaten kunnen je helpen.

Plaats direct je vraag

Advocaat Schuldenaar

Wat betekent ‘schuldenaar’ eigenlijk?

Een schuldenaar is iemand die nog geld moet betalen aan een andere persoon (schuldeiser – link naar artikel schuldeiser) volgens de overeenkomst die de schuldeiser en de schuldenaar hebben gesloten.

Voorbeeld
Eline en Peter uit Utrecht hebben beiden een eigen bedrijf. Eline koopt 10 bureaustoelen van Peter. Peter levert de bureaustoelen aan Eline. Eline moet de bureaustoelen nog betalen. Peter is de schuldeiser, hij ‘eist’ geld van Eline en Eline is de schuldenaar, zij moet nog geld aan Peter betalen.

Kan een schuldenaar een verzoek tot faillietverklaring doen?

Ja, dat kan zeker. Er zijn vier partijen die faillissement kunnen aanvragen: de schuldenaar zelf, de schuldeisers, het Openbaar Ministerie en de rechtbank op basis van de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP). Een faillissementsaanvraag wordt ook wel een faillissementsrekest genoemd. Als je je eigen faillissement wil aanvragen, kan dit door middel van het formulier ‘eigen aangifte faillietverklaring’. Dit formulier vul je in en stuur je naar de rechtbank. Je bent dan “verzoeker van het faillissement”. Binnen een paar dagen krijg je het verzoek van de rechtbank voor de zitting, jouw zaak wordt dan mondeling behandeld. De zitting is niet openbaar en tijdens deze zitting worden geen getuigen gehoord. De rechter zal meestal meteen uitspraak doen. Als het niet mogelijk is om meteen uitspraak te doen, dan doet de rechter binnen 8 dagen uitspraak doen.

Voorbeeld
Chris heeft een eigen bedrijfje in Amsterdam en koopt spullen in bij het bedrijfje van Gijs. Chris heeft een betalingsachterstand bij het bedrijf van Gijs. Chris’ zaak loopt al een tijdje niet goed en daarom besluit Chris om het faillissement aan te vragen van zijn eigen bedrijf. Hij doet dit bij de rechtbank door middel van het formulier ‘eigen aangifte faillietverklaring’.

Zit jij in dezelfde positie als Chris en ga je het faillissement van je eigen bedrijf aanvragen? Schakel dan zo snel mogelijk een advocaat in. Een advocaat kan je niet alleen helpen bij de gehele faillissementsprocedure, maar ook kan een advocaat ervoor zorgen dat de schade beperkt blijft. 

Waar kan een advocaat mij bij helpen?

Als schuldenaar wil je natuurlijk zo snel mogelijk je openstaande vorderingen voldoen. Op het moment dat je vermoed dat dit niet meer mogelijk gaat zijn in de toekomst, kan je je faillissement aanvragen. Zorg dat je van tevoren met een advocaat spreekt, zodat je op de hoogte bent van de consequenties van een mogelijk faillissement. Een advocaat kan de schade beperken en het proces soepel laten verlopen.

Plaats direct je vraag