• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

IT Recht

IT Recht

Internet is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Maar is er bijvoorbeeld nog wel voldoende privacy? Hieronder meer informatie.

Je kunt hier direct een opdracht plaatsen. »»

Advocaat Internet

Internet en advocaat  

De informatietechnologie (IT) is constant in ontwikkeling. Onze samenleving wordt steeds meer een digitale samenleving, waarin internet niet meer is weg te denken. Deze ontwikkeling gaat gepaard met juridische vraagstukken. Het IT recht (of internetrecht) omvat alle juridische aspecten met betrekking tot aan het internet verwante zaken en handelingen. Het is dus een zeer breed rechtsgebied, en eigenlijk dijt het alleen maar verder uit. Het IT recht omvat delen van het consumentenrecht, contractenrecht, intellectuele eigendomsrecht en strafrecht. Ook privacy is een belangrijk onderwerp in het IT recht.

Op advocaatzoeken.nl vind je advocaten met expertise, beschikbaar voor advies op maat. Onze advocaten volgen de technologische ontwikkelingen op de voet. Dat is nodig, want de ontwikkelingen op het wereldwijde web gaan snel, de impact wordt groter en groter. Dat geldt, bijna onvermijdelijk, ook voor jouw onderneming. Daarom, laat je goed informeren. Een advocaat kan je hierbij helpen en bijstaan indien een geschil tot een gerechtelijke procedure komt. Wij hebben een breed netwerk aan advocaten met verschillende specialisaties en verspreid door het hele land. Wij kunnen jou dus altijd koppelen aan een advocaat met de benodigde kennis en ervaring voor jouw kwestie. Een advocaat met kennis van zowel techniek en recht is daarom handig.

Waarover kan een geschil ontstaan binnen het IT recht?

Kopers en verkopers weten het internet massaal te vinden. Fysieke winkels moeten daarom plaatsmaken voor webwinkels. Consumenten kopen steeds vaker artikelen over internet. Juridisch wordt dit koop op afstand genoemd en dit levert vragen op voor de eigenaar van een webwinkel. Aan welke regels moet je als host van een webwinkel voldoen? Hoe worden consumenten beschermd? En wat is er geregeld omtrent het gebruik van cookies en het promoten van jouw website? Al deze vragen vallen onder e-commerce. Voldoe je niet aan het geldende recht? Dan kan er een geschil ontstaan met een klant of toezichthouder.

Voorbeeld
Nelleke heeft via een webshop een nieuw paar schoenen besteld. Als zij ze thuis gestuurd krijgt en heeft gepast wil zij ze toch terugsturen. Het is niet wat ze ervan had verwacht. Kan dat? Ja, ter bescherming van de consument is er voor consumenten wettelijk een bedenktijd van 14 dagen opgenomen. In die tijd kan Nelleke de schoenen dus zonder opgaaf van redenen terugsturen. Als zij voor de aankoop niet goed was geïnformeerd over de bedenktijd bedraagt deze zelfs 12 maanden.

Bedrijven kunnen tegenwoordig vaak niet meer zonder een IT systeem. Automatisering is bij nagenoeg elke onderneming een voortdurend en doorlopend proces. Bij deze projecten is het verstandig om goede afspraken met de IT leverancier te maken in de overeenkomst in een contract automatisering. Dit valt onder het contractenrecht. Hoe stel je een goed contract op met zo min mogelijk risico’s? En wat doe je als de geleverde software niet aan de verwachtingen voldoet? Als hierover een geschil ontstaat kunnen daar grote financiële belangen mee gemoeid zijn.

Voorbeeld
Je bent met een IT leverancier overeengekomen dat er een IT systeem ontwikkelt zal worden voor jouw bedrijf met een aantal functies en de nodige beveiliging. Op een gegeven moment blijkt dat het IT systeem niet naar wens functioneert. Wat kan je als opdrachtgever doen? Afhankelijk van de aard van het “gebrek” kan de overeenkomst worden ontbonden, vernietigd of opgezegd. Afhankelijk van wat er in het contract is afgesproken kan de IT leverancier hiernaast gehouden zijn om het gebrek te herstellen.

Wie een website wilt opzetten zal een domeinnaam voor die website moeten registreren. Een domeinnaam is bijvoorbeeld: advocaatzoeken.nl. Over de registratie en het gebruik van deze domeinnamen kunnen vragen en geschillen ontstaan. Dit heeft alles te maken met het merkenrecht, hetgeen valt onder het intellectuele eigendomsrecht.

Voorbeeld
Merel is begonnen met een start-up en wilt hiervoor een domeinnaam registreren. Alle voor haar mogelijke domeinnamen blijken in gebruik te zijn. Kan zij aanspraak maken op de domeinnaam van iemand anders? Van belang is of er sprake is van de schending van het merkenrecht, of de houder van de domeinnaam belang heeft bij het gebruik van de domeinnaam en of de houder van de domeinnaam te goeder trouw is.

Ook de gaming-industrie wordt meer en meer geavanceerd. Een game ontwikkelaar wilt dat zijn concept auteursrechtelijk goed is beschermd, zodat jij het financiële voordeel hiervan ontvangt. Bij gaming kunnen er geschillen ontstaan die met name te maken zullen hebben met het intellectuele eigendomsrecht.

Voorbeeld
Gerard heeft een game ontwikkelt en wilt deze op de markt brengen. Gerard is bang dat er anderen op de loer liggen om zijn concept te gebruiken. Hoe kan hij zijn game auteursrechtelijk gezien beschermen?

Apps vergemakkelijken ons persoonlijke leven, ons leven als ondernemer; en tegelijk vragen apps toegang tot je digitale agenda, je foto’s, bestanden en willen ze weten waar op de wereld jij je bevindt. Is de privacy voldoende gewaarborgd? En, waar moet ik me als eigenaar van een dergelijke applicatie aan houden? Welke rechtsregels zijn van toepassing? Voor welke zaken heb ik toestemming van mijn gebruikers nodig; en onder welke voorwaarden mag ik de door mij verzamelde data commercieel gebruiken? Privacy is een rechtsgebied dat constant in ontwikkeling is.

Voorbeeld
Een webshop zal voor het plaatsen van een bestelling persoonsgegevens van klanten vragen, bijvoorbeeld door een account aan te maken. Voor het bewaren en gebruik van deze persoonsgegevens is toestemming nodig van diegene op wie de gegevens betrekking hebben.

We informeren onszelf dagelijks online over het nieuws via blogs, nieuwssites en achtergrondartikelen. Bedrijven kunnen niet meer zonder IT systemen. En vrijwel iedereen maakt dagelijks gebruik van een telefoon of bankpas. Dit maakt internet en telecom een plek waar criminelen regelmatig actief zijn. Bedrijfssystemen, internet en chipkaarten zijn allemaal vatbaar voor cybercrime, hetgeen valt onder het strafrecht. Je dient dus altijd op je hoede te zijn voor bijvoorbeeld identiteitsfraude.

Voorbeeld
Een IT systeem is in een groot bedrijf vaak niet weg te denken. Een hacker kan ervoor zorgen dat er gevoelige informatie op straat komt te liggen met alle gevolgen van dien.

Je merkt, de hoeveelheid juridische kwesties is eindeloos. Het internetrecht zal komende jaren dan ook, is de verwachting, fors in omvang toenemen.

Meer informatie vind je via de volgende hyperlinks: