• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

AOW

We krijgen er allemaal een keer mee te maken, het pensioen. Daarom is het belangrijk om je AOW zo goed mogelijk te regelen.

Plaats direct je vraag

Advocaat AOW

Wat is AOW?

AOW staat voor Algemene Ouderdomswet. Iedereen die in Nederland woont of werkt en de AOW-leeftijd heeft bereikt heeft recht op AOW. De AOW is een basispensioen. Wanneer je in Nederland woont ben je automatisch verzekerd voor AOW. Je begint 50 jaar voordat je de AOW leeftijd bereikt met het opbouwen van je AOW. Je spaart elk jaar dat je verzekerd bent 2% AOW-pensioen. Wanneer je de 50 jaar voor je AOW-leeftijd altijd verzekerd bent geweest dan ontvang je een volledige AOW. Je bent in principe niet verzekerd voor AOW wanneer je in het buitenland gaat werken of wonen. De AOW wordt uitgekeerd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Voorbeeld
Marije haar pensioenleeftijd is 66 jaar. Zij begint daarom met het opbouwen van haar pensioen vanaf haar 16e. Toen Marije 30 was heeft zij twee jaar in het buitenland gewoond en gewerkt en daarom geen pensioen opgebouwd. Marije krijgt dus niet haar volledige pensioen.

Wanneer heb ik recht op AOW?

De AOW-leeftijd wordt gestaag verhoogd. Vanaf 2022 wordt de AOW-leeftijd afhankelijk van de levensverwachting. Het is dus nog onbekend wat de AOW-leeftijd zal zijn voor veel mensen. Ongeveer 5 jaar van tevoren weet je in principe wat voor jou de AOW-leeftijd zal zijn.

Hoe hoog is de AOW?

Hoeveel AOW je krijgt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en van het aantal jaren dat je verzekerd bent geweest voor AOW. Wanneer je samenwoont krijg je een lager bedrag aan AOW per persoon dan wanneer je alleenstaand bent. Ook hangt het ervan af of je partner al de AOW-leeftijd heeft bereikt of niet.

Ik word verdacht van het plegen van fraude met de AOW-uitkering, wat nu?

Omdat de hoogte van de te ontvangen AOW-uitkering afhankelijk is van je persoonlijke situatie is het belangrijk om duidelijk door te geven aan de SVB wat jouw situatie is en als dit veranderd moet de SVB dit weten. Wanneer je dit niet doet kan je een boete krijgen of zelfs beschuldigd worden van fraude. Voorkom dit dus.

Wanneer je wordt verdacht van het plegen van fraude is het belangrijk om een advocaat in te schakelen die je kan bijstaan. 

Ik wil bezwaar maken tegen de ingangsdatum van mijn AOW, hoe kan ik dit doen?

Als je het niet eens bent met de beslissing van de SVB omtrent de ingangsdatum van je AOW is het verstandig om hier eerst samen met de SVB uit te komen. Het is verstandig om de SVB te bellen om er samen uit te komen. Wanneer dit tot niets heeft geleid dan kan je bezwaar maken. Bezwaar moet binnen 6 weken na de beslissing van de SVB worden aangetekend. Bezwaar maken kan online via de website van de SVB. Een advocaat kan helpen bij het maken van bezwaar. Hij kan de juiste argumenten aanvoeren die jouw positie sterker maken.

Wanneer je het niet eens bent met de beslissing op bezwaar kan je in beroep gaan bij de rechter. Ook in dit geval kan een advocaat met zijn expertise van pas komen.

Leg direct je vraag voor aan een advocaat