• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Collectief ontslag

Er hebben de laatste jaren een hoop bedrijven collectief hun werknemers ontslagen vanwege de economische crisis. Dit is heel ongunstig voor een werknemer en daarom gelden er een hoop regels waar een werkgever zich aan moet houden.

Advocaat Collectief ontslag

Plaats direct je vraag

Wat is collectief ontslag?

Als een werkgever van plan is binnen 3 maanden tijd meer dan 20 werknemers binnen hetzelfde werkgebied te ontslaan vanwege economische redenen, dan moet hij het collectief ontslag melden bij het UWV. Bij een dergelijk collectief ontslag moet een werkgever zich houden aan de regels die zijn vastgelegd in de Wet melding collectief ontslag (WMCO). Ook moet een werkgever in overleg met de vakbonden over het collectief ontslag en vaak moet een werkgever de ondernemingsraad (OR) benaderen.

Voorbeeld
Een warenhuis is van plan om 50 kassamedewerkers te ontslaan. De werkgever gaat in overleg met de ondernemingsraad en de ondernemingsraad stemt in met dit plan. Zonder verder overleg ontslaat de werkgever de 50 kassamedewerkers. Mag dit?

Antwoord
Nee, de werkgever had naast de ondernemingsraad ook met de vakbonden moeten overleggen en het ontslag moeten melden bij het UWV.

Wat kan ik als werknemer doen tegen collectief ontslag?

In het geval dat je het vermoeden hebt dat er een collectief ontslag gaat plaatsvinden dan is het verstandig om goed uit te zoeken wat je rechten zijn. Bekijk je cao goed en laat je eventueel helpen door een advocaat die je goed kan vertellen hoe je nu het beste kunt handelen.

Als je daadwerkelijk een ontslagvoorstel krijgt is het belangrijk om niet direct akkoord te gaan. Lees het voorstel eerst zelf goed door en laat het daarna ook door een familielid of een advocaat goed doorlezen. Meestal komt een bedrijf in eerste instantie met een voorstel dat voor het bedrijf zelf heel gunstig is. Zo’n voorstel is echter meestal niet zo gunstig voor jou als werknemer. Doe dus een tegenvoorstel als je het niet eens bent met het voorstel van je werkgever.

Zorg er ook voor dat je zwart op wit hebt dat het ontslag een initiatief van je werkgever is en dat je hier zelf niet achterstaat. Als je kan aantonen dat je geen vrijwillig ontslag hebt genomen en nog steeds beschikbaar bent om te werken dan kan je een eventuele ww-uitkering krijgen.

Je kan ook in bezwaar gaan tegen het ontslagvoorstel van je werkgever. Dit moet binnen twee maanden nadat je arbeidsovereenkomst afloopt.

Ik heb geen ontslagvergunning gekregen en ik ben het hier niet mee eens, wat nu?

Als je het er niet mee eens bent dat je geen ontslagvergunning hebt gekregen dan kan je tegen dit besluit van de UWV in bezwaar en beroep gaan binnen twee maanden.

Plaats direct je vraag