• 088 - 833 88 88
 • Gratis en vrijblijvende intake
 • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Overige bijstandsuitkeringen

Naast de algemene bijstandsuitkering zijn er nog een hoop andere bijstandsuitkeringen. Zorg dat je er goed van op de hoogte bent voor welke uitkering je in aanmerking komt en waar je deze uitkering aanvraagt.

Plaats direct je vraag

Advocaat Overige bijstandsuitkeringen

Welke bijstandsuitkeringen kan ik aanvragen bij de gemeente?

Behalve voor de algemene bijstandsuitkering zijn er nog meer bijstandsuitkeringen waar je voor in aanmerking kan komen:

 • Bijstand voor Zelfstandigen (Bbz): 
  Hier kan je voor in aanmerking komen als je een eigen bedrijf hebt. Als je bedrijf financiële problemen heeft of als je net een bedrijf hebt opgestart dan kom je in aanmerking voor bijstand voor zelfstandigen. Als ondernemer kan je namelijk geen reguliere bijstandsuitkering aanvragen.
 • Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte werkloze Werknemers (IOAW):
  Als je 50 jaar of ouder bent en werkloos raakt dan kan je in aanmerking komen voor een IOAW-uitkering. Deze uitkering is bedoeld om te zorgen dat je een inkomen krijgt van minstens het bijstandsniveau. Je kunt deze uitkering aanvragen nadat je een WW-uitkering hebt gehad.
 • Inkomensvoorziening voor Oudere Werklozen (IOW):
  Deze uitkering is een tijdelijke regeling. Ook een IOW-uitkering is bedoeld voor oudere werklozen die de pensioenleeftijd nog niet bereikt hebben. Je komt in aanmerking voor een IOW-uitkering als je 60 jaar of ouder bent. De IOW-uitkering onderscheidt zich verder van de IOAW-uitkering omdat het inkomen van een eventuele partner niet meetelt en een partner niet verplicht is te solliciteren.
 • Inkomensvoorziening Oudere en Arbeidsongeschikte Zelfstandigen (IOAZ): Deze uitkering bestaat voor oudere zelfstandig ondernemers die stoppen met hun onderneming omdat ze er niet voldoende inkomsten uit krijgen. Ook deze uitkering vult je inkomen aan tot bijstandsniveau.

Wat is een AIO-uitkering?

Als je geen volledig AOW-pensioen krijgt en verder geen andere inkomsten hebt dan kan het zijn dat je recht hebt op een Aanvullende Inkomstenvoorziening Ouderen (AIO-uitkering). Deze uitkering vult je inkomen aan tot het bijstandsniveau. Een AIO-uitkering krijg je in principe vanaf je AOW-leeftijd, maar wanneer je pas later een AIO-uitkering aanvraagt dan krijg je de uitkering pas vanaf het moment van aanvraag. Er geldt geen terugwerkende kracht. Een AIO-uitkering vraag je niet aan bij de gemeente, maar bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Plaats opdracht